A kameránál az érzékelőtisztítás, a kocsinál az olajcsere elengedhetetlen

Előbbit nem is gondolná senki, utóbbit pedig valamiért még mindig nem veszik eléggé komolyan, igencsak sokan… Pedig sokszor van szó az olajcseréről, mégis a legtöbben egyszerűen nem vesznek róla tudomást. És sokat ártanak az autójuknak ezzel (csak azzal is, hogy halasztják), de mégis a szerelő kell rájuk pirítson olykor.

Ilyen a kameráknál (amiket valamiért hazánkban fényképezőgépeknek neveznek, mert az angol “camera” az nálunk a videókamera) a képérzékelő. Ami ott lakik a fényképezőgép (vagy kamera) belsejében és sohasem tisztítják le… Pedig rakodik rá a kosz, be is porosodik és az apró porszemek mindig meglátszanak egy defókuszáltabb fotón, vagy fotórészeken. Muszáj tehát azt is tisztítani – ha birtoklunk valami ilyen komolyabb eszközt, akkor meg kell értenünk a működését, időt kell áldoznunk rá, hogy elolvassuk, hogyan óvhatjuk és tarthatjuk karban és mindig meg kell neki adni, amit igényel az optimális működéshez.

Bevallom, a kocsikat én sem vettem annyira komolyan egykor, mint a kamerámat. Egész addig, amíg egy ismerősöm nem javasolta nekem a Méta Autószerviz felkeresését. Mert már annyi baja volt a kocsinak, hogy nagyon jó szerelő kellett! Esküdtek rá, hogy az említett hely jó lesz, jobb minden alternatívánál. És bejött. Kicsit változtattak is a gondolkodásomon, a hozzáállásomon, többet adtak, mint egy egyszerű szerviz, de erre később még visszatérek.

Olajcsere – ha ide kattintotok, ennek a nagyszerű szerelőműhelynek a honlapján fogjátok találni magatokat, akik olcsók is a magas színvonalú szolgáltatások ellenére, és az még a jó a weblapjukban, pluszban, hogy mindent leírnak mindenről. Ha autót szeretnénk javíttatni, ők egy kicsit elébe mennek a dolgoknak. A fenti linken is láthatjátok, mennyi mindent leírnak az olajcsere szükségességéről is, de emellett még egy tök jó blogot is vezetnek. Szóval olvasnivaló is van a metaautoszerviz.hu-n, jócskán, mindenkinek, aki autót birtokol. A szolgáltatásaik teljeskörűek és széles skálán mozognak a szereléstípusok és karbantartásfajták, amiket megcsinálnak egy kocsin.

Hogy mitől olcsók, vagy ezt még hogy értem? Nézzétek, az árlistájuk nyilvános, ott van az is a felső menüpontok között, de a lényeg, hogy eddig én még velük spóroltam a legtöbbet, valaha. Az előző szaki, akihez hordtam a kocsit eléggé felületes volt, így gyakran tértünk vissza ugyanarra a problémára. Itt ez nem fordul el. Egy tartósan garanciális szereléssel a további gondoktól is megkímélnek minket és amint mondtam, segítenek tudatosabban autóbirtoklóvá válni.

Ők ugyan azt írják az oldalon, hogy az olajcsere ideje mindig fix, ezért csak nem lehet annyira problémás, de ebben az egyben viszont vitatkoznék a leírásukkal. Nagyon sok az olyan ember, én tudom, aki sosem viszi a kocsit, csak a legutolsó utáni pillanatban szervizbe, és az ilyen fix időpontokat is elfelejtik. El tudom képzelni, hogy ők, a Métánál egyszerűen vannak annyira alaposak a kommunikációban és a tájékoztatásban is, hogy a szokottnál jobban edukálták az ügyfeleiket. És így már az okosabb autóhasználókhoz vannak szokva a hozzájuk visszatérők között, de a lényeg, hogy bárkinek segítenek! Mások tényleg hajlamosak még a műszerfali jelzésekre is fittyet hányni és minden ilyesmit teljesen figyelmen kívül hagyni. De jobb is ezt rájuk bízni: kihangsúlyozzák, hogy minden autótípusnál a gyári sztenderdeket követik és eleve azt szeretem nagyon a Méta szakembereiben, hogy ez mindenre igaz náluk (nem csak az olajcserére). Én fel nem fogom, hogyan lehetséges, hogy ennyiféle autófajtánál képben vannak mindennel, de a megoldás minden bizonnyal a tapasztalat és az iskolázottság. A szakértelem, és az évek tehát… Ebben a legjobb a Méta!