Ugye nem csak én utálom, ha fotóznak?

Amikor a tükörbe nézek, sokszor eszembe jut: de jó lenne, ha most csinálna rólam valaki egy képet! Azonban utána mindig arra gondolok, hogy bármennyire is tetszem magamnak a tükörben, a fényképek sosem sikerülnek jól rólam. Azt hiszem, ehhez is kell egy tehetség, ami belőlem teljes mértékben hiányzik. Mindig csodáltam a modelleket, akik szinte bármilyen testhelyhezben tökéletesen festenek a magazinokban. Most biztos sokan azt mondanák, hogy igen-igen, de velük profi fotósok foglalkoznak! Ez valóban így van, azonban nekem a való életben is van olyan barátnőm, aki mindig, minden körülmények között jól néz ki a fényképeken.

Én bezzeg rettegek minden egyes alkalommal, amikor családi fotózáson veszek részt, vagy igazolványképet kell csináltatnom. Éppen ezért amikor beejtettem az eddigi egyetlen jól sikerült igazolványképemet a radiátor mögé, nagyon megijedtem. Szerencsére sikerült kihalászni, ráadásul még egy csomó más, valószínűleg már régóta ott heverő papírt is találtunk. Többek között egy jegyzetlapot, amelyre a következőt írták: “Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával, futesrendszerek.hu”.

Apukám nagyon megörült, mert már régóta kereste ezt a cetlit. Azt mondta, egy kollégája ajánlotta neki a futesrendszerek.hu weboldalát még tavaly. Mivel már egy ideje szerettük volna felújítani a családi ház fűtésrendszerét, ez a jegyzetlap éppen jókor került elő. Az egész család leült a számítógép elé, és beírtuk a keresőbe: Hőszivattyú – fűts olcsón, megújuló energiával. Hamar megtaláltuk a weboldalt, és azon belül a hőszivattyú fűtésről szóló részt. Nekem nagyon tetszett, hogy mindenhez tartozott magyarázat a honlapon. Le volt írva a hőszivattyúk működésének lényege is, mindenki számára érthető módon.

Azért nagyon jó találmány a hőszivattyú, mert külső energiát képes átalakítani belső használatra-például fűtéshez használatos víz, vagy levegő felmelegítésére. Négy féle típusa létezik: víz-víz, levegő-levegő, talaj-víz, és levegő-víz hőszivattyú. Az elnevezéseikből kiderül, hogy honnan nyerik az energiát, és hová tudják átcsoportosítani. A hőszivattyú egy nagyon környezetkímélő és sokoldalú fűtési megoldás. Elektromossággal üzemeltehető, ezt pedig akár a saját energiaforrásunkból is nyerhetjük napelemek segítségével. Ezzel a költségek is jelentős mértékben csökkenthetők, továbbá a természetnek is jót teszünk vele. Nagyrészt víz melegítésére használják, tehát a fűtésrendszer működéséhez szükséges vizet melegíti fel. Használható radiátoros fűtéshez vagy padlófűtéshez egyaránt, sőt, még bojler is üzemeltethető vele. A radiátoros fűtés helyett manapság egyre többen választják a padlófűtést. Ennek oka, hogy sokkal praktikusabb, jobb az egészségnek, ráadásul helyet is megtakaríthatunk vele. A radiátorok több helyet tudnak elfoglalni egy lakásban, mint gondolnánk. Ezek nélkülözésével sokkal nagyobb lehetőségünk nyílik arra, hogy kedvünk szerint rendezhessük be házunk belső tereit.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a radiátorokban felhalmozódó por eléggé káros lehet az egészségre. Bármennyire is rendesen takarítunk, a belsejét szinte lehetetlen teljesen kitisztítani. Az állandóan szálló por pedig nem tesz jót az egészségnek. Arról nem is beszélve, hogy mennyi minden esik be a radiátorok mögé! Például ezt a fűtésrendszerekről szóló weboldalt is sokkal hamarabb megtaláltuk volna, ha nem esett volna be a cédula a radiátor mögé.

A hőszivattyús fűtésrendszer kialakítása jelentős összegbe kerül. Éppen ezért nagyon jól meg kell gondolni, hogy melyik típust választjuk, illetve, hogy biztosan ez-e a legjobb fűtési opció a számunkra. Szerencsére a weboldalon keresztül igényelhető egy ingyenes felmérés is, amely során segítenek megállapítani, hogy melyik hőszivattyút ajánlott beszerelni. Továbbá azt is felmérik, hogy a környezeti adottságok megfelelőek-e a hőszivattyús rendszer kialakításához és működéséhez.